LİMON AĞACI FAYDALARI

Sedefotugiller (Turunçgiller) familyasındandır. 3-6 m. boylanabilen ve kışın yapraklarınıdökmeyen bir ağaçtır. Gövde ve dallarının kabuğu koyu gridir. Almaşık dizili, elips biçimli iriyaprakları açık yeşil renkli, derimsi dokulu ve sivri uçludur. Bazı limon ağacı türlerinde,yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur, ilkbahar aylarında açan hoş kokulu, dışıpembemsi ve içi beyaz renkli çiçekleri ya tek tek ya da birkaçı bir arada bulunur. “Yediveren”limon türleri ise neredeyse bütün yıl çiçek açar ve meyve vermeye devam eder.

Geneldesonbaharda olgunlaşan limon meyvesi yumurta biçimli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi 8-10 bölümlü,çok ekşi ve bol sulu olur. Olgun limon meyvesinin açık sarı renkli dış kabuğunun üzerindeuçucu yağ ve esanslar içeren benekler bulunur. Meyvenin kabuğunun içi ise, beyaz renkli vesünger dokuludur. Meyvenin içinde yer alan beyaz tohumlan (çekirdekleri) küçük, oval biçimlive bir uçları sivri olur. Bol güneşli, rüzgardan korunmalı yerleri; hafif, suyu iyi akıntılı veverimli toprakları seven limon ağacı, tohumlarıyla çoğaltılır.

Doğal bir C vitamini kaynağı olan limon meyvesinin suyunda ayrıca organik nitelikli sitrik asit,pektin ve şekerler bulunur. Limon meyvesinin suyu ya da dilimleri kimi yemeklere, çorba vesalatalara katılır. Sevilen bir içit olan limonata yapımında kullanılır. Bazı sebze yemekleri vereçellerin yapımında, bunların kararmaması için eklenir. Uçucu yağ ve esans içeren limonunkabuğu sıkılarak ve damıtılarak elde edilen limon esansından kozmetikte ve kimi içkilerinyapımında yararlanılır.Limon ile ilgili kullanılan benzetmeler çoktur. Limon gibi,çok sarı çok sarı olmakanlamındadır.

Deyim olarak da kullanılan örnekleri vardır.Bir kimseyi limon gibi sıkmak, birkimseden olabildiği kadar yararlanmak, posasını çıkaracak ölçüde onu söndürecekanlamındadır. Renk benzetmelerinde de limon kullanılır. Limon küfü, limon sarısı, açık sarırenk ya da bu renkte olan anlamındadır. Kaliteli limon ağırlığında hoş kokusunda, soluk sarırenginden, lekesiz kabuğundan belli olur. Limondan esansından dolayı kozmetikte ve çeşitlilikörlerin ve içkilerin hazırlanmasında yararlanılır. Şeker katılan limon suyu yorgunluk giderici,gribal enfeksiyonlarda dayanıklılık verici (C vitamini fazla miktarda bulunduğundan) olarakiçilir. Orjinal Adı Citrus limonum.

Anayurdu Hindistan ve Uzakdoğu ülkeleri olan limon, İ.S. 1000-1200 yıllarında İspanya ileSicilya’ya getirilmiş, daha sonra Haçlı Seferleriyle Avrupa ve Ortadoğu’ya yayılmıştır.Günümüzde dünyanın tüm astropikal iklim bölgelerinde ve ülkemizde de Ege ile özellikleAkdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir.

0 Comments: