Rüyada limon agaci görmek kötü tabiatli, geçimsiz, konusmasi soguk, eksi yüzlü bir adamla yorumlanir. Bir baska rivayete görede: Limon agaci insanlara faydali olan bir adamdir. Bazi tabirciler, limon agaci, zengin hayir yapmakla meshur ve fikirleri düzgün olmayan bir kadindir dediler.
Limon Ağacı
Zengin bir iş adamının bahçesinde, yan yana dikilen iki limon ağacı vardı. Bu ağaçlar baharda çiçeklenir ve bütün çevreyi mis gibi kokulara boğardı. Esasında bir çok çiçek daha açardı. Ama insanlar, kışın sona erdiğini limonlardan öğrenir ve hapsedildikleri apartmanlardan çıkma zamanlarının geldiğini anlarlardı.
Limon ağaçlarından biri diğerine göre biraz daha cılız ve şekilsizdi. Bu yüzden büyük ağaç, her fırsatta onu küçümseyip alay ederdi. Ev sahibi de, ufak limon ağacından ümit kesmiş gibiydi. Ona göre bu ağaç, kuruyup ölecekti. Bu yüzden de onunla ilgilenmez ve bakımını yapmayı pek istemezdi.
Günün birinde esen sert bir poyraz, karlı dağların yamaçlarındaki bir grup çiçek tohumunu iş adamının bahçesine uçurdu. Fakat bahçenin her tarafı, diğer çiçekler tarafından parsellenmiş ve sadece limon ağaçlarının altında yer kalmıştı. Bir an önce filizlenmek zorunda olan tohumlar, bu ağaçların yanında gelerek onların altında yeşermek için izin istediler.
Büyük ağaç, suratını asarak:
- Böyle bir şey asla mümkün olamaz!. dedi. Bizler kuru kalmayı pek sevmeyiz. Dibimdeki suyu emip beni kurutursunuz.
Büyük ağacın çekindiği şey, aslında çok başkaydı. Çiçekler rengarenk açtıklarında, limon ağacının sarıya çalan beyaz çiçekleri sönük kalacak ve bahçe sahibinin gözündeki değeri düşecekti.. Oysa ki bu ağacın, kendinden güzellere hiç tahammülü yoktu.
Küçük ağaç, uzun boylu arkadaşının tutumunu beğenmemişti. Çünkü o, kendisine hayat verenin, o hayat için gerekli olan suyu da vereceğini çok iyi biliyordu. Bu yüzden, aklına bile gelmiyordu susuzluk.
Tohumların teklifini kabul ederken:
- Sizlerle birlikte olmak, bana mutluluk verir!. dedi. Böylelikle, yalnızlık da çekmekten kurtulurum.
Büyük ağaç bu işe çok kızmıştı. Fakat küçük olanı, güzel yaratılanlardan kimseye zarar gelmeyeceğini söylüyor ve onu dinlemiyordu.
Küçük ağacın altında filizlenen tohumlar, birkaç gün içinde cennet çiçekleri gibi açıp bütün bahçenin göz bebeği haline geldi. Bu arada ağaç, elinden geldiği kadar kendilerine yardımcı olmaya çalışıyor ve çiçeklerin sevdiği yarı güneşli ortamı sağlamak için, eski yapraklarını döküyordu.
Çiçekler, kısa bir süre sonra mis gibi kokular yaymaya başladı. Bahçe sahibi, o ana kadar hiç duymadığı bu kokunun nereden geldiğini araştırdığında, davetsiz misafirleri bularak hayrete düştü. Adam, ancak rüyalarında görebildiği bu çiçeklerin güzelliğini devam ettirebilmek için sabahları artık daha erken kalkıyor ve onları en kaliteli gübrelerle besleyip suluyordu. Küçük limon ağacı köklerinin en ince ayrıntılarına kadar ulaşan bu suları çiçeklerle birlikte içiyor ve büyük hızla serpilip büyüyordu.
Çiçekleri sevgiyle kucaklayan ağaç, ertesi bahara kalmadan o civarın en büyük ağacı haline geldi ve bir birinden güzel kelebeklerin ziyaret yeri oldu. Daha sonra da, kendi çiçeklerini açarak bahçenin güzelliğine güzellik kattı.
Diğer limon ağacı ise, bir zamanlar tepeden baktığı komşusuna duyduğu kıskançlıkla, için için kuruyordu.
LİMON AĞACI FAYDALARI
Sedefotugiller (Turunçgiller) familyasındandır. 3-6 m. boylanabilen ve kışın yapraklarınıdökmeyen bir ağaçtır. Gövde ve dallarının kabuğu koyu gridir. Almaşık dizili, elips biçimli iriyaprakları açık yeşil renkli, derimsi dokulu ve sivri uçludur. Bazı limon ağacı türlerinde,yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur, ilkbahar aylarında açan hoş kokulu, dışıpembemsi ve içi beyaz renkli çiçekleri ya tek tek ya da birkaçı bir arada bulunur. “Yediveren”limon türleri ise neredeyse bütün yıl çiçek açar ve meyve vermeye devam eder.
Geneldesonbaharda olgunlaşan limon meyvesi yumurta biçimli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi 8-10 bölümlü,çok ekşi ve bol sulu olur. Olgun limon meyvesinin açık sarı renkli dış kabuğunun üzerindeuçucu yağ ve esanslar içeren benekler bulunur. Meyvenin kabuğunun içi ise, beyaz renkli vesünger dokuludur. Meyvenin içinde yer alan beyaz tohumlan (çekirdekleri) küçük, oval biçimlive bir uçları sivri olur. Bol güneşli, rüzgardan korunmalı yerleri; hafif, suyu iyi akıntılı veverimli toprakları seven limon ağacı, tohumlarıyla çoğaltılır.
Doğal bir C vitamini kaynağı olan limon meyvesinin suyunda ayrıca organik nitelikli sitrik asit,pektin ve şekerler bulunur. Limon meyvesinin suyu ya da dilimleri kimi yemeklere, çorba vesalatalara katılır. Sevilen bir içit olan limonata yapımında kullanılır. Bazı sebze yemekleri vereçellerin yapımında, bunların kararmaması için eklenir. Uçucu yağ ve esans içeren limonunkabuğu sıkılarak ve damıtılarak elde edilen limon esansından kozmetikte ve kimi içkilerinyapımında yararlanılır.Limon ile ilgili kullanılan benzetmeler çoktur. Limon gibi,çok sarı çok sarı olmakanlamındadır.
Deyim olarak da kullanılan örnekleri vardır.Bir kimseyi limon gibi sıkmak, birkimseden olabildiği kadar yararlanmak, posasını çıkaracak ölçüde onu söndürecekanlamındadır. Renk benzetmelerinde de limon kullanılır. Limon küfü, limon sarısı, açık sarırenk ya da bu renkte olan anlamındadır. Kaliteli limon ağırlığında hoş kokusunda, soluk sarırenginden, lekesiz kabuğundan belli olur. Limondan esansından dolayı kozmetikte ve çeşitlilikörlerin ve içkilerin hazırlanmasında yararlanılır. Şeker katılan limon suyu yorgunluk giderici,gribal enfeksiyonlarda dayanıklılık verici (C vitamini fazla miktarda bulunduğundan) olarakiçilir. Orjinal Adı Citrus limonum.
Anayurdu Hindistan ve Uzakdoğu ülkeleri olan limon, İ.S. 1000-1200 yıllarında İspanya ileSicilya’ya getirilmiş, daha sonra Haçlı Seferleriyle Avrupa ve Ortadoğu’ya yayılmıştır.Günümüzde dünyanın tüm astropikal iklim bölgelerinde ve ülkemizde de Ege ile özellikleAkdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Limon Agaci
Limon (Citrus x limon); yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türüdür.
Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri ülkemizde çok sevilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunur.Meyve öncelikle suyu için kullanılır,eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır. Limon suyu yaklaşık % 5 asittir.ekşi mayhoş bir tad verir.pH değeri 2 ila 3 arasındadır.Bu limon suyunu ucuz yapar.Kolaylıkla elde edilebilen asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır.
Mahinur Ergun Senaryo Yazarı
Mahinur Ergun 1956'da doğdu. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi'nde eğitim gören Ergun, İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nu bitirdi. 1978-1980 yılları arasında Pars Mc Cann reklam ajansında ajans prodüktörü olarak çalışan Ergun, 1980 yılında Kurgu Reklam ve Interlens Film Ltd'yi kurdu ve reklam yönetmenliğinin yanısıra kısa filmler ve belgeseller yaptı.
Mahinur Ergun, 54 bölümlük TV dizisi "Asmalı Konak", "Ezo Gelin", "Kampüsistan" ve "Geniş Zamanlar" gibi pek çok başarılı TV yapımının senaryo yazarı, "Şaşıfelek Çıkmazı", "Artist Palas" ve "Şans Blokları" gibi dizilerin yazar-yönetmeni ve "Baba Evi"nin yönetmeni olarak bilinmektedir.
Filmlerinde ve yazdığı senaryolarda kadınların sorunları ve kadın psikolojisini ön plana çıkardı. Feminist yaklaşımları olan filmlere önem verdi. 1980-1990 yılları arasında film çekebilmiş kadın yönetmenlerimizden biri olan Ergun, halen televizyon dizileri yönetmekte ve senaryo yazmaktadır.
YÖNETMEN FİLMOGRAFİSİ
Yabancı Bir Sevgi 1987
Gece Dansı Tutsakları 1988
Medcezir Manzaraları 1989
Karşı Show 1992
Şans Blokları 1993
Ay Vakti 1993
Artist Palas 1994
Çılgın Badiler 1996
Eltiler 1997
Çatısız Kadınlar 1999
Sıdıka 2000
Dedelerimi Evlendirirken 2000
Şaşı Felek Çıkmazı 2000
Nasıl Evde Kaldım 2001
SENARİST FİLMOGRAFİSİ
Gece Dansı Tutsakları 1988
Ölü Bir Deniz 1989
Medcezir Manzaraları 1989
Ay Vakti 1993
Çatısız Kadınlar 1999
Şaşı Felek Çıkmazı 2000
Nasıl Evde Kaldım 2001
Asmalı Konak 2002
Aşk Meydan Savaşı 2002
Asmalı Konak - Hayat 2003
Estağfurullah Yokuşu 2003
Kampüsistan 2003
Haziran Gecesi 2004
YAYINLANMIŞ KİTAPLARI
Kampüsistan 2003
ÖDÜLLERİ
3. Ankara Film Şenliği, 1990, Medcezir Manzaraları, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo Ödülü
Kaynak
Türk Sineması Veri Tabanı
Internet Movie Database
Gönderen Admin zaman: 00:51 0 yorum
Etiketler: Mahinur Ergun